(ВИДЕО) Колку заработуваат најдобрите гејмери на планетата?

Гејмерската индустрија е доста профитабилна и нејзините менаџери па и гејмери заработуваат огромни парични средства. Спрема податоците на XY гејминг од почетокот на 2017 година, 5-те најплатени играчи во светот доаѓаат на врвот од играњето на Дота 2.

gejmeri

Околу 80 од 100-те најплатени гејмери во светот учествуваат на Dota 2 турнирите. На самиот врв на листата се американските играчи, а прв е UNiVeRse со вкупна заработка од 2.720.630 долари од 58 турнири. Се работи за 27-годишниот Сахил Арора.

Интересно е што помеѓу 70% и 80% од вкупната заработка ја сочинуваат наградата за само еден турнир или пак за освојување на второ место на годишниот турнир со милионски награден фонд „The International“.

Во овие суми не влегуваат спонзорствата, платите, рекламите и бонусите од спонзорите и организациите.

Целата статија може да ја прочитате на следниов линк.