Богоев: Избирачкиот список не е прочистен!

Денеска дојдовме да направиме увид во избирачкиот список, овде, во подрачната единица на Државната изборна комисија во Центар. Меѓутоа, како што регистрираа и камерите, тоа не беше дозволено. Односно беше […]

» Read more

(ВИДЕО) Ангелов најави протести, блокади и граѓанска непослушност

По вчерашното распуштање на парламентот, Достоинство смета дека не се создадени услови за легитимни фер и демократски избори бидејќи до денес се уште не е прочистен избирачкиот список ниту пак […]

» Read more

Претседателот на ДИК нема да го потпише Избирачкиот список ако има и само еден спорен гласач

Членовите на ДИК по петчасовна седница едногласно го усвоија Извештајот за досегашната административна и теренска вкрстена проверка на спорните гласачи. Претседателот Александар Чичаковски рече дека ако остане и само еден […]

» Read more

ДИК стартува со теренската проверка

Државната изборна комисија денеска треба да ја започне теренската проверка на 89.383 спорни записи во Избирачкиот список. Материјалите за анкетирање на гласачите, како што информира вчера претседателот на ДИК Александар […]

» Read more

310 илјади сомнителни гласачи, теренска проверка за 110.440, административна за 62.000

Oткако најпрво едногласно беше усвоен извешајот од вкрстената проверка, според кој сомнителни или неконзистентни се околу 310 илјади гласачи, ДИК на синоќешната седница одлучи да се изврши теренска проверка за 110.440 сомнителни гласачи. […]

» Read more

МОСТ: Од бројките не може да се побегне – ги повикуваме тројцата независни членови на ДИК да ја вратат довербата во Избирачкиот список

Новиот состав на Државната изборна комисија беше избран согласно измените на Изборниот законик донесени на 09.11.2015 г. кои произлегоа од Договорот од Пржино, а со овие измени воедно беа зголемени […]

» Read more

495.258 гласачи се спорни и треба да подлежат на дополнителна проверка

495 258 спорни гласачи е бројот на спорни гласачи што ја покажала вкрстената проверка на податоци на базата на МВР со податоците од други 10 институции, покажува Извештајот подготвен од […]

» Read more

Над 2.000 пријави пристигнале во ДИК за недоследности во Избирачкиот список

Над 2.000 пријави се поднесени до ДИК за недоследности во Избирачкиот список откако беше поставена апликацијата за пријавување на спорни податоци, дознава Телма. ДИК нема информации за поднесените пријави во […]

» Read more
1 2