Цртање На Портрет: Инструкции Чекор По Чекор

Цртањето на автопортрет или портрет на некој друг е една од најтешките техники за еден уметник, а за аматери пак да не ни почнеме да зборуваме. Секој уметник и професор по уметност ќе ви каже дека за цртање на убав портрет потребна е макотрпна работа и искуство.

Но, бидејќи знаеме дека сте уметници во душа и дека сакате да пробате, ние ќе се обидеме да ви помогнеме во цртањето на вашиот прв портрет преку одреден микс од техники кои ќе го направат цртањето поинтересно.

Овие совети не гарантираат дека ќе ја нацртате Мона Лиза, но ќе го направат цртањето на портрет позабавно и побезболно. Подготвени?

Чекор 1 – Нацртајте форма на глава која нема да има коса

Чекор 2 – Нацртајте мека хоризонтална линија на половина од главата

Чекор 3 – Сега нацртајте исто мека линија која ќе биде вертикална и ќе го формира центарот на главата

Целата статија може да ја прочитате на следниов линк.

Изработка на портрет за само 1200 денари може да си нарачате на сајтот на Купер Македонија на следниов линк.