Македонките најрано од сите Европјанки стапуваат во брак

Според просечната возраст за стапување во брак, која ја објави пребарувачот Quandl, Македонките заедно со Молдавките, најрано стапуваат во брак од сите останати народи во Европа. Но и Македонците го […]

» Read more

Според инспекторот за животна средина при локалната власт во Кавадарци, виновни за загадувањето се граѓаните

Како што известивме пред една недела, состојбата со загадувањето во Кавадарци е алармантна. Во изминатите два месеца, во Кавадарци, повеќе од 12 дена била зголемена концентрацијата на ПМ 10 честички […]

» Read more

(ВИДЕО) Алармантна ситуацијата со загадувањето во Кавадарци

Скопје, Тетово и Кавадарци се трите најзагадени града во Македонија, според податоците од Министерство за животна средина и просторно планирање на Република Македонија, објавени на официјалниот веб сајт за мерење […]

» Read more

Какво општество е Македонија?

Постојат два основни типа на општества, индивидуалистички и колективистички. Во која група спаѓа Македонија? Антрополозите и социолозите општествата ги делат генерално на индивидуалистички и колективистички. Во индивидуалистичките општества, основен општествен, […]

» Read more

Дали хрватскиот го заменува бугарскиот пасош?

Изминативе неколку години, особено младите Македонци, во потрага по работа и подобра егзистенција во некоја од европските земји, аплицираа за бугарски пасоши. Но, деновиве се поактуелни стануваат и хрватските, откако […]

» Read more

Македонскиот, еден од 10-те најстари јазици во светот кои сеуште се говорат и денес

Еволуцијата на јазиците е слична со биолошката еволуција. Таа се случува секојдневно, постојано. Многу стари јазици кои постоеле, постепено целосно изумреле, а сосем нови се појавиле. Сепак, одредени многу стари […]

» Read more

Вистинско лето во септември

Летото календарски сеуште не е завршено. Но, не само календарски туку и реално времето надвор е вистинско лето. Според временската прогноза, високите температури ќе се задржат и викендот кој претстои. […]

» Read more
1 11 12 13