(ВИДЕО) Ечат македонски песни во Република Грција

Дали е на повидок крај на балканскиот национализам? Можеби не целосно, но работите сигурно се движат во подобра насока. Пред само неколку месеци на грчката национална телевизија ЕРТ се емитуваше […]

» Read more

(ВИДЕО) Калиопи не успеа да влезе во финалето на Евровизија

Оваа вечер беше значајна за Македонците, бидејќи Калиопи ја застапуваше нашата земја на овогодинешната Евровизија, која се одржа во Стокхолм, Шведска. Исполнувајќи ја песната „Дона“, Калиопи настапи неверојатно, моќно и […]

» Read more

Македонките најрано од сите Европјанки стапуваат во брак

Според просечната возраст за стапување во брак, која ја објави пребарувачот Quandl, Македонките заедно со Молдавките, најрано стапуваат во брак од сите останати народи во Европа. Но и Македонците го […]

» Read more

Какво општество е Македонија?

Постојат два основни типа на општества, индивидуалистички и колективистички. Во која група спаѓа Македонија? Антрополозите и социолозите општествата ги делат генерално на индивидуалистички и колективистички. Во индивидуалистичките општества, основен општествен, […]

» Read more